Kiemelt szolgáltatásunk Tóépítés - Medence építés - Kertépítés közületi és magán ügyfelek részére

8095 Pákozd

Dália u. 5.
 

Hétköznap 8 - 17

Szombat - Vasárnap zárva
 

 

Tippek - Tanácsok

Őszi tóápolás

Közeleg az ősz, kezdődik az őszi tóápolás időszaka! Miért fontos a tavaszi és az őszi tóápolás?
Még véget sem ért igazán a nyári fürdőszezon, de az első lehulló falevelek már előhírnökei a közelgő ősz kezdetének. Az utolsó kellemes nyári napok gyorsan elrepülnek. Mint, minden évben szeptember végén elkezdődik az őszi tóápolás időszaka. A tó ápolásának, karbantartásának az elhanyagolása, egy reménytelen küzdelemhez vezet a természettel szemben.

Pedig a tavakra természeti törvények hatnak, életüket meghatározó biológiai folyamatok irányítják. Ezeket a biológiai folyamatokat, a magunk hasznára fordíthatjuk, és segítőtársnak hívhatjuk a természetet. Két meghatározó időszak van a tavak életében a tavasz és az ősz. Annak érdekében, hogy a tó vízminősége a következő évre is garantáltan jó legyen, nélkülözhetetlen az őszi tóápolási munkák elvégzése, a tó felkészítése a hosszú téli pihenőre.

Vízinövények őszi gondozása

Ősszel különösen fontos a vízinövények gondozása, ápolása, és ez fokozottan igaz a fürdőtavak növényzetére is. Meg kell akadályozni, hogy a növények erős növekedésükkel - különösen a fényigényes fajok - a tó értékes, számunkra nem kívánatos területeit elborítsák. Még azokat a növényeket is célszerű ollóval, erősen visszavágni, amelyek a tóperemnél a víz felületére növesztik száraikat, leveleiket, és ez vonatkozik a tó mélyebb részén élő tavirózsákra is. A vízinövények ápolása, időszakos metszése, elősegíti a növényzet fejlődését, serkenti növekedésüket, és ezáltal elérhető, hogy a rendkívül fontos ökológiai egyensúlyt fenntartsák a tóban.

Növényritkítás

Az őszi tóápolás elmaradásával, téli időszakra a tóban maradt, elpusztult, elszáradt növények extra tápanyagokat szabadítanak fel, és adnak le a vízben. A hulló falevelek, por, az őszi esőzések, de még a normál utántöltő víz is, további felesleges tápanyagbevitelt eredményez a tavakban. Ez erős algásodáshoz, és a vízalatti növények túlzott elszaporodásához vezethet. Tisztán, algamentesen lehet tartani a fürdőtavat árnyékolás nélkül is, de ehhez jóval több víz alatti növényre van szükség, amelyek szinte maradéktalanul ki tudják vonni a tápanyagokat a vízből. Nyílfűből álló víz alatti növényszőnyeg, az úszó növények segítsége nélkül is képes algamentesen tartani a tavat.

Nem tanácsos a gyakori vízcsere, még a részleges csere sem a tápanyagokban gazdag csapvízzel, vagy kútvízzel.
Csak látszólagos megoldás, ha az elalgásodott vizet leengedjük, és csapvízzel pótoljuk. Ezzel ugyanis újabb adag ásványi tápanyagot juttatunk a tóba (a vezetékes víz foszfáttartalma 5 mg/liter!), ahol a víz 0,035 mg/liter feletti foszfáttartalmánál már intenzív algásodás kezdődik.
A fonalas algák tiszta vízben is jól fejlődnek, majd a vízinövények, úszó növények leveleire kerülve gyorsan kiszáradnak és szinte vonzzák a levéltetveket.

Védelem az őszi lombhullás ellen

Ha az őszre gondolunk, a hulló falevelek jutnak először az eszünkbe. Az őszi szelekkel a tóba kerülő, majd a tófenékre süllyedő falevelek jelentősen hozzájárulnak a nem kívánt, extra tápanyagbevitelhez - bőséges tápanyagul szolgálva az algáknak és a víz alatti növényeknek – és az iszapképződéshez. Ennek elkerülése érdekében, nagyon fontos még lesüllyedésük előtt lehalászni a faleveleket, és eltávolítani a tóból. Ez a feladat nem kis erőfeszítésébe és idejébe kerülhet a tó tulajdonosának. Sokkal kevésbé megerőltető, másrészt jóval hatékonyabb a tóháló használata, ha azt már kora ősszel - mielőtt a lombhullás elkezdődik - kifeszíti a tó fölé. Ezt cövekekkel, vagy fémtüskékkel lehet a tó szélén, a földhöz rögzíteni úgy, hogy a háló ne érjen a vízbe, hanem a vízfelszín fölött legyen kifeszítve.

Tóháló

Praktikus, a vízfelületen úszó hungarocell tömbökkel, vagy előre kifeszített zsinórokkal megakadályozni, hogy víz alá merüljön a háló. Ha a tél beállta előtt túl sok falevél gyűlne össze a hálóban, akkor érdemes a felhalmozódott leveleket időközben, akár többször is eltávolítani. Az őszi lombhullás befejeztével a tóhálót, még a korai hóesés, vagy az első fagyos napok beállta előtt el kell távolítani. Minőségétől függően, akár több éven keresztül is tudjuk használni a tóhálót, ezért célszerű megóvni a fagyás okozta sérülésektől.

Az iszapképződés megakadályozása

Az év(ek) folyamán - ökológiai körforgás - jelentős mennyiségű szerves anyag kerül a tóba. Ezek a vízben lesüllyedve, felhalmozódnak a tó alján és iszapként, a tápanyagok igazi tárházát képezik. Gyakran a jég alatt is télen, valamint tavasszal a vízinövények megerősödéséig (június), bőséges tápanyagot szolgáltatnak az algák és a víz alatti növények elburjánzásához. Annak érdekében, hogy gátat vessünk ennek a féktelen növekedésnek, ősszel a tó alján képződött iszapréteget el kell távolítani.

Tóápoló szerek

Tóápoló szerek használatával is lehetőség van a szerves iszap eltávolítására.
A mai modern iszaplebontó, csökkentő tóápoló szerek, képesek az év közben képződött iszapréteget, szinte teljesen felszámolni. A nagyobb tavak, fürdőtavak őszi ápolását, karbantartási feladatait jobb ha szakemberre bízza, mert ők rendelkeznek tapasztalattal, és megfelelő eszközökkel a munkák szakszerű elvégzéséhez. A tóépítők, kertészek gyakran kínálnak professzionális tóápolást, időszakos karbantartást ügyfeleiknek.
Az őszi tóápolás elvégzése, előfeltétele a következő évi problémáktól mentes tószezonnak. A tó ébredésekor tavasszal - a legkritikusabb időszakban - már egyszerű, könnyű feladattá válik a tavaszi tóindítás.

Stílus választó

Megjelenítés

Háttérkép