Kiemelt szolgáltatásunk Tóépítés - Medence építés - Kertépítés közületi és magán ügyfelek részére

8095 Pákozd

Dália u. 5.
 

Hétköznap 8 - 17

Szombat - Vasárnap zárva
 

 

Tippek - Tanácsok

Fürdőtavak téliesítése

Készítsük fel a fürdőtavunkat a télre!

Akinek fürdőtava van az tudja, a nyári önfeledt fürdőzéseket, ősszel egyfajta speciális karbantartás kell, hogy kövesse, vagyis nem csak a tavat, hanem a medencét is fel kell készítenünk a télre.

A téliesítés fontos és kihagyhatatlan fázis a fürdőtó tulajdonosok életében, hiszen  így óvhatjuk meg a medencetest szerkezetét, burkolatát, a tó,- és medencetechnikát, illetve a csöveket és szerelvényeket a szétfagyás ellen.
A gondos téliesítéssel érhetjük el, hogy tavasszal a tó indításakor problémáktól mentes szezonkezdés, és tiszta fürdővíz vár minket. A téliesítés egyik fontos kritériuma, hogy  a fürdőtó átlag vízhőmérséklete tartósan 10 °C alá süllyedjen, és csak ekkor indokolt elvégezni a téliesítést. A hideg 10 °C alatti vízhőmérsékletnél a tó vízében lévő mikroorganizmusok, baktériumok leállnak, sajnos java részt elpusztulnak, csak a mély vízben (4-7 °C) élő baktériumok dolgoznak még, de azok is ilyenkor oxigénszegény környezetben.

A regenerációs zóna (a tórész) téliesítése

Ha gondosak voltunk, akkor az őszi tóápolás során tóhálót feszítettünk ki a víz fölé, így a lombhulláskor a tóba kerülő, és tófenékre süllyedő falevelek lebomlásukkal nem járulnak hozzá, a tó extra tápanyagtartalmához.
A tóhálót a tél beálltáig ajánlott párszor a belehullott levelektől megtisztítani, és még a fagyok beállta előtt a tóról lebontani.

Fürdőtó tóhálóval borítva

A bőséges tápanyag az algák és a víz alatti növények túlzott elszaporodásához vezethet, és jelentősen növeli a fürdőtavakban nem kívánatos iszaplerakódást. A  mélyebb, hideg vízrétegekben élő baktériumok felelősek a tó alján kialakuló iszapréteg biológiai lebontásáért, de ehhez az amúgy is oxigénszegény környezetben segítségre, több oxigénre van szükségük.
Ezért célszerű ebben az időszakban iszaplebontó tóápoló szert juttatni a tóba, ami aktívoxigén, illetve speciális tóbaktérium tartalmának köszönhetően megakadályozza az iszapképződést.

Ha a tavon kialakult jég biztonságosan járható, megfelelő vastagságú a jégréteg (min. 10-15 cm) mindenképpen ajánlott a hóval borított tavat letakarítani, hogy az élőlények, növények fényhez jussanak. Ilyenkor azokat a növényeket is levághatjuk a jégháton és eltávolíthatjuk a tóból, amiket az őszi tóápoláskor nem tudtunk elérni.
Amennyiben a tél folyamán sportolni, korcsolyázni szeretnénk a fürdőtavon (minimum 15 cm jégvastagság), akkor gondoskodnunk kell a partszéleknél a fólia védelméről is. Erre a célra megfelel ha (akár hóval lesúlyozva) vastag geotextilia csíkokat fektetünk a tóperemre a kívánt területen.

Korcsolyázás a fürdőtavon

A medencetest téliesítése, a gépészet és a csövek védelme

Téliesítés előtt érdemes a fürdőtó medencéjét, úszózónáját alaposan kitakarítani, az alját, oldalait, és a vízfelszínt porszívóval, kefével, illetve hálóval megtisztítani. A  vízszint csökkenése után elengedhetetlen a vízvonal alapos tisztítása a nyár során rárakódott portól, napolajaktól, zsíros szennyeződésektől. Amennyiben ezeket nem végezzük el a téliesítéskor, úgy a medence falára rakodott biofilm, vagy vízkőkiválások tavaszra maradandó nyomokat hagynak a fólián.
Ehhez kétféle tisztítószert kell, hogy használjunk, egy lúgos kémhatásút (a kereskedésekben beszerezhetők pl.: Aquadol, Antigríz, Banigríz, Furniclin, Randperfect, Nutrasuper) a zsíros szennyeződések ellen, és egy savas hatású tisztítószert  (pl.: Keracid, Steelblanc, Saniclin, Acigriz, Acisan) a vízkő lerakódások ellen.
Az úszómedencékkel ellentétben a fürdőtavak medencéjét, illetve a tó vízszintjét nem kell leengednünk a szkimmerek vízszintje alá. A fürdőtavaknál nem kell a vízszinttel foglalkozni, ez a lépés áthidalható egy speciális fagytest használatával, mely kifejezetten a szkimmer védelmét szolgálja (erre a célra megfelel egy PET palack is, némi kaviccsal feltöltve). Érdemes azonban mindenképpen számolni azzal, hogy a víz befagyásától, és a tél folyamán várható bőséges hóeséstől a tó, illetve a medence vízszintje mindenképpen emelkedni fog. 

A gépészeti aknából a tórészhez vezető tömlők, medencecsövek, és a medencebefúvók általában – feltéve ha megfelelően lett a fürdőtó kialakítva – a fagyhatár alatt húzódnak, ellenkező esetben vízteleníteni, vagy szigetelni kell a csöveket fagydugókkal, mert ez utóbbi akadályozza meg,  hogy a csövekbe víz áramoljon és azok a tél folyamán szétfagyjanak. A fürdőtavaknál a tórésztől elkülönítve épített medencék vize tavasszal enyhén algás, opálos / habos lehet, de ettől nem kell megijednünk, pár héten belül – a gépészet újraindításának hatására - ez a jelenség megszűnik.
Az acél medencelétrát a téliesítés során ki kell venni a medencéből, a foglalatát le kell zárni. (Akár egy nejlonzacskót ráhúzva, legumizva) és ajánlott minden egyéb korláttal, vagy az ugródeszkával is hasonlóan eljárni. Érdemes a medencét november- december hónapokban a lombhullás idejére egy tóhálóval letakarni, így a belehulló levelek nem süllyednek le a medencefenékre, nem szennyezik azt, és ami a legfontosabb, hogy nem festik meg a fóliát. Ezek a tóhálók abban különböznek például a szolár takarótól, hogy túlfutnak a medencetesten, így elzárják a medencét a külső szennyeződésektől.

A kereskedelemben kapható speciális téli medencetakarók egyik oldala mindig sötét tónusú (általában fekete, vagy sötétszürke) ami a víz felé néz, ugyanis az algák a fénytől elzárva lényegesen kisebb intenzitással képesek kifejlődni. Gondoskodni kell arról, hogy a szél ne tudjon belekapni a védőtakaróba, ezért a széleit ki kell kötözni, vagy megfelelő súlyt kell rá helyezni.

Medencetakarás a fürdőtavon

A gépészet téliesítése

A gépészet téliesítésének első lépése, hogy gépészeti aknában a szűrőt téliesíteni kell. Amennyiben homokszűrőnk van, úgy a szűrő víztelenítése előtt még egy visszamosást kell végezni, majd ezt követően a leeresztő dugó kinyitásával, ki kell engedni a benne található összes vizet, és befejezésül a homokszűrő váltószelepét téli állásba forgatni. A pumpaházban, vagy gépészeti aknában a szűrő víztelenítése után az ott lévő összes csapot el kell zárni, majd a csöveket kell vízteleníteni, és a visszacsapó szelepet megtisztítani. Ezután lehet az egyéb berendezéseket (pl. UV-C lámpát, Ionizátort, medencefűtést, stb.) téliesíteni.
A szivattyút mindenképpen vízteleníteni kell, valamint az előszűrő kosarat kiüríteni, megtisztítani, majd a berendezésekkel együtt fagymentes helyen elhelyezni. Amennyiben a medence, vagy a tó vízszintje a világítótestek vonalába esik, úgy a világítóestet ki kell szerelni, vagy ha nem szeretnénk külön tárolni, úgy egy zacskóba helyezve, és súlyt rákötözve a víz alá, a medence fenekére is le lehet süllyeszteni. A  pumpaház elektromos csatlakozását ki kell kapcsolni, áramtalanítani, kivéve ha zsompszivattyút, vagy egy elektromos jégtelenítőt csak onnan tudunk működtetni a fagyos január-február hónapokban.

Néhány praktikus tanács:
  • Fürdőtavaknál, de kerti tavaknál is okos dolog úszó párnát (pl. hungarocell tömb) használni, ami a víz felszínén úszva, domború felületet képezve megemeli a medence vize és a tóháló, vagy a takaró közti hézagot. Ezáltal a takaróról a csapadék elvezetődik, a háló pedig nem tud mélyen belesüllyedni a medence, illetve a tó vizébe.
  • A homokszűrő leeresztő dugóját, a gumi tömítő gyűrűket, illetve a kisebb alkatrészeket érdemes a szivattyú előszűrő kosarában elhelyezni, hogy ne kallódjon el, és tavasszal is biztosan meglegyen.  A medence gépészetét és főbb tartozékait (pl.: automata porszívó) fagymentes helyen ajánlott tárolni.
Biztonság a tó mellet

Mindez közel sem annyira bonyolult, mint amennyire elsőre tűnik, viszont fontos, hogy  egyetlen lépést se „csaljunk el” különben tavasszal sok fáradtsággal, vesződséggel, és sokkal hosszabb idő alatt hozhatjuk használható állapotba tavunkat, medencénket.

Stílus választó

Megjelenítés

Háttérkép