Kiemelt szolgáltatásunk Tóépítés - Medence építés - Kertépítés közületi és magán ügyfelek részére

8095 Pákozd

Dália u. 5.
 

Hétköznap 8 - 17

Szombat - Vasárnap zárva
 

 

Biopool medencék

Kerti tavak - Dísztavak

image images
Víz a kertben

Víz és a kert harmóniája: a patakok, tavak, vízesések, szökőkutak és csobogók csak a ház és a kert stílusával, többi elemével együtt alkotnak - "kerek" egészet. Hiába álmodik nagyot az ember, ha vízfelületet akar kertjébe, az arányok betartása mindenképpen megfontoltságra inti, - legalábbis a tervezőt. Ha valami hivalkodásával felbillenti az egyensúlyt, az eredmény is kétséges lesz.
A világszerte virágzó kertkultúrák bizonyítják: a víz már évezredek óta fontos szerepet játszik az ember épített környezetében is.

Stílusvariációk és Spa trend

Hazánkban korábban leginkább a kastély-, majd a közparkok jeleskedtek tavak, patakok, szökőkutak és növények harmonikus együttélésével.
Az utóbbi években már itthon is trend a villák és házak kertjeiben, így újra elindult hódító útjára a víz, és vízkertek, fürdőtavak, stílusos medencék épülnek, valamint u.n. wellness kertek kerülnek kialakításra. Napjaink modern világában a spa terápiák különböző területeken kapcsolódnak, beleértve a szépség, kényeztetés, egészség, és a fürdőzés. A spa kultúra Európában hangsúlyosan kiegészül még az étrenddel, a testmozgással, vagy a szabadidős programokkal, mint a hagyományos fürdőzés.

image

Nem kevésbé érdekesek a keleti - elsősorban japán - hatások. A japán kertművészetben különös hangsúlyt kapnak a puszta kövek és sziklák, az ösvények, a pagodák, a hidak és a vízesések. Ritkák a nagyobb füves területek, a zöldet moha és kövekre telepített bonsai, illetve fűcsomók biztosítják. A természetes állapot hangsúlyozásához a sziklás patakok és a szabálytalan körvonalú tavak is hozzájárulnak.

image images images

A mozgó víz leginkább a spanyol és mór kerttervezésben kap szerepet. A víz mozgásának látványán kívül minden, még a növényzet is másodlagos, sekély csatornák, szabályos vízesések, valamint szökőkutak jellemzik.
Forrás: amiotthonunk.hu

Fürdőtavakról általában

Klasszikus fürdőtó Fürdőtó pancsolókkal
Mi az a fürdőtó?

A fürdőtó általában mesterségesen létrehozott, és a talajtól, illetve felszíni vizektől szigeteléssel elzárt állóvíz, amely kiválóan alkalmas úszásra vagy fürdésre.

Fürdőtavak - Biomedencék

Ez az egyre népszerűbb tótípus, amellett, hogy a kert dísze, késő tavasztól - őszig kitűnő kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget is nyújt. A fürdőtó, csillogó, tiszta vizével egy természetes tó látványát ébreszti. A jól megépített fürdőtavak és Naturpool medencék természetes kialakításúak, könnyen tisztíthatók.

Különbséget kell tenni:

Fürdőtó, vagy Naturpool saját használatra

Fürdőtó, vagy biomedence nyilvános használatra

A legújabb rendelkezések szerint "szabadtéri fürdő biológiai vízkezeléssel" a hivatalos elnevezése az Unióban.

Forrás: http://de.wikipedia.org/wiki/Schwimmteich

Biológiai víztisztítás

A víz tisztítása természetes úton, biológiai folyamaton keresztül történik, vegyszerek, fertőtlenítő szerek - pl. klór - hozzáadása nélkül. A regenerálódást, a fürdőtó vízének sterilizálását, csírátlanítását, egy biológiai anyagcsere folyamaton keresztül különböző baktériumok, mikroorganizmusok végzik, aminek végtermékét a nagyon fontos vízinövények gyökereihez kolonizálják.
A tó stabil biológiai egyensúlyát különböző baktérium fajták tartják fenn, amire hatással lehet a víz hőmérséklete, napfény, a víz pH-értéke, a növények növekedése, valamint a fürdőzők által okozott terhelések.

Fürdőtó vízköpővel
A fürdőtavakat mindig két zóna alkotja:

Használati zóna: a fürdőtó úszásra,-fürdőzésre kiépített, elkülönített része
Regenerációs zóna,- vagy szűrő zóna: a tó vízinövényekkel beültetett része, valamint bio-mechanikai szűrőkkel kiépített tórész, ahol a víz tisztítása lezajlik.
A felsorolt két zóna között a víz állandóan cserélődik, illetve bizonyos tótípusoknál mesterségesen, szivattyú(k) segítségével áramoltatott a tó vize. Fürdőtavak működéséről bővebben a Fürdőtó működési elve című cikkünkben olvashat.

Fürdőtó fürdőházzal Fürdőtó növényzónával
Ami működik a természetben, az biztos, hogy sikerül a kertben is?

A biológiai víztisztítás kiegészíthető, bio-mechanikai szűrőkkel a még nagyobb hatásfok elérésének érdekében.
A gazdagon, elegendő mennyiségű növénnyel beültetett, és megfelelő nagyságú fürdőtavak minimális tótechnikával, vagy akár tótechnikák alkalmazása nélkül is megépíthetők.
A fürdőtavak - az építésük módját jól megválasztva - akár egész évben kiváló vízminőséget nyújthatnak.

 

Naturpool medencék

Naturpool lépőkövekkel Naturpool medence terasszal
Bio - medence

A medencék építésénél a trend már rég a természetes (biológiai) víztisztítás felé mutat, a klór, vagy más vegyi anyagok használatának kizárásával. A Naturpool medencét a határozott építészeti vonalak, függőleges falak, kis területi igény és a kiváló vízminőség jellemzi. Naturpool medencék a természetes tiszta vízben való fürdőzés élményét nyújtják. A Naturpool medence a tiszta építészeti vonalaival, függőleges falaival, valamint egyenes, sima felületeivel az úszómedence és a fürdőtó ötvözete, hatékony biológiai víztisztítással. Vizuálisan és funkcionálisan egy hagyományos úszómedencére hasonlít, de itt a medence vize friss illatú, lágy és tiszta természetes fürdővíz, fertőtlenítő vegyszerek nélkül.
Naturpool - nagyszerű, tiszta, és kis helyigényű!

Természetes és stílusos

A Naturpool medence megfelelő kialakítással egyesítheti a stílusos megjelenést a természetes környezettel, valamint a vegyszermentes, biológiai szűrés előnyeivel. A nagy méretű fürdőtavaktól eltérően - ahol javarészt a vízinövények végzik a víz tisztítását - a Naturpool medencéknél a víz pH-értékét egy speciális bioszűrő szabályozza. Ez egy különálló technikai szűrőtartály (medence), illetve növényesített zóna, monokultúra. A Naturpool esetében a Flóra és fauna csökken, ami kedvező azok számára, akik nem szeretik megosztani vízi állatokkal a fürdőmedencéjüket.

Naturpool stéggel
Konfort és funkcionalítás

A Naturpol medence minden olyan komforttal felszerelhető, ami a hagyományos úszómedencéknél ismert. Extrák, mint az ellenáramoltató rendszer, masszázs befúvók, megvilágítás, felületi elszívás, vagy akár feszített víztükör biztosítanak korlátlan komfortos érzést. Egy beépített medencefűtés kombinálva a motoros medencefedéssel biztosítja, hogy hidegebb időben, még tavasszal és ősszel is van lehetőség a szabadban fürdeni.
Ellentétben a vegyileg kezelt úszómedencékkel, a téli hónapokra a Naturpool medencét nem kell leüríteni. Különösen télen, egy gőzfürdő, vagy szaunázás után, megmártózni a Naturpool medencében igazán vonzó kombinációt kínál az otthoni wellness életben. Ez olyan kombináció ami lehetőséget nyújt arra is, hogy a természetességet - biotop - összekapcsoljuk a funkcionalitással.

Naturpool az úszómedence Naturpool vízeséssel Naturpool napozóval
Előregyártott medencék

Az innovatív, előregyártott medence egy új megoldást kínál a Biopool, illetve Naturpool medencék építésben a kiváló minőségével, egyszerű és nagyon rövid telepítési idejével.
Fürdés természetes vizű úszómedencében – egyszerűen, és gyorsan megvalósítható! Mivel telepítése sokkal gyorsabb mint a hagyományos medencéké, ezzel időt és pénzt takarít meg a kiváló minőség megtartásával!

Készmedence

Biopool medencék

Biopool vízeséssel Biopool napozóval
Környezetbarát medence

A Biopool medencék egy speciális bioszűrőnek köszönhetően - minden higiéniás előírásnak eleget tevő - új környezetbarát alternatívát kínálnak a hagyományos úszómedencék mellet.

Biopool kialakítási rajz
Természetes & tiszta víz
biológiai víztisztítással!

A hagyományos, vegyszeres (klór) víztisztítással működő úszómedencéket, kis módosítással Biopool medencévé lehet átalakítani.

Biopool medencetípusok kialakítási módok

A Biopool medence legfontosabb része a biológiai szűrő, ami lehet vízinövények nélküli, vagy vízinövényekkel beültetett szűrőzóna, függően a Biopool típusától és kialakításától. A medence alakja, bármilyen elképzelt formára kialakítható. 

Biopool medence Biopool a fal tövében
Innovatív szűrő technológia

1. Úszómedence

2. Speciális szűrőgranulátum rétegek (Bio-mechanikai szűrő)

3. Szkimmer, és vízalatti elvezetők

4. Szivattyú(k), bio-mechanikai szűrő, és kiegészítő berendezések

5. Nyomócső,- vezetékek

6. Vízesés, vagy patak

7. Befúvók

Az úszómedencéből (1) a vizet a beépített szkimmeren (3) és a nyomócsöveken (5) keresztül, a szivattyú a bio-mechanikai szűrőbe (2) és a segédberendezésekbe (4) juttatja. A szűrőből az előtisztított víz két körön áramlik tovább.

Első kör:

A már előszűrt víz áthalad a bio-mechanikai szűrőn (2), valamint a segédberendezéseken( 4), majd az összekötő vezetéken (5), és a befúvón (7) keresztül közvetlenül a medencébe kerül vissza.

Második kör:

A bio-mechanikai szűrőből (2), a szennyeződésektől megtisztított víz a bioszűrőbe (2) jut, ahol átáramlik a speciális szűrőrétegeken, majd - a medence építési módjától függően -  vízesés (6) formájában, vagy fúvókákon (7) át, visszakerül az úszómedencébe. 

Biopool működési rajz Biopool sematikus rajz
Ez nem álom - ez már a valóság!

Már néhány héttel a medence vízzel való feltöltése után, a bioszűrőben lezajló erőteljes mikrobiológiai folyamatok befejeződnek, és a bioszűrő aktivizálódik. Ezt követően az algák lebomlása, valamint a víz pH-érték szabályozása biológiai úton történik.
A levegőből, és a fürdőzés során a vízbe kerülő szennyeződéseket a mechanikai szűrő eltávolítja, a felesleges tápanyagot (foszfát), ammóniát, és a nehézfémeket pedig a bioszűrőben több rétegben betöltött, speciális szűrőgranulátum elnyeli, illetve megköti.

Előnyök:

Természetes, vegyszermentes fürdővíz

Környezetbarát anyagok

Energiatakarékos berendezések

Opcionális bioszűrő elhelyezés

Beépíthető látvány,- és élményelemek

Az algák biológiai lebomlása

Biológiai víztisztítás, foszfátszűrés

A pH-érték biológiai szabályozása

Növényesített változatnál tápanyag közvetítés

Vízkertek - Spa

Kerti tó Dísztó
Víz a kertben

Víz és a kert harmóniája: a patakok, tavak, vízesések, szökőkutak és csobogók csak a ház és a kert stílusával, többi elemével együtt alkotnak - "kerek" egészet. Hiába álmodik nagyot az ember, ha vízfelületet akar kertjébe, az arányok betartása mindenképpen megfontoltságra inti, - legalábbis a tervezőt. Ha valami hivalkodásával felbillenti az egyensúlyt, az eredmény is kétséges lesz.
A világszerte virágzó kertkultúrák bizonyítják: a víz már évezredek óta fontos szerepet játszik az ember épített környezetében is.

Stílusvariációk és Spa trend

Hazánkban korábban leginkább a kastély-, majd a közparkok jeleskedtek tavak, patakok, szökőkutak és növények harmonikus együttélésével.
Az utóbbi években már itthon is trend a villák és házak kertjeiben, így újra elindult hódító útjára a víz, és vízkertek, fürdőtavak, stílusos medencék épülnek, valamint u.n. wellness kertek kerülnek kialakításra. Napjaink modern világában a spa terápiák különböző területeken kapcsolódnak, beleértve a szépség, kényeztetés, egészség, és a fürdőzés. A spa kultúra Európában hangsúlyosan kiegészül még az étrenddel, a testmozgással, vagy a szabadidős programokkal, mint a hagyományos fürdőzés.

Fürdés a tóban

Nem kevésbé érdekesek a keleti - elsősorban japán - hatások. A japán kertművészetben különös hangsúlyt kapnak a puszta kövek és sziklák, az ösvények, a pagodák, a hidak és a vízesések. Ritkák a nagyobb füves területek, a zöldet moha és kövekre telepített bonsai, illetve fűcsomók biztosítják. A természetes állapot hangsúlyozásához a sziklás patakok és a szabálytalan körvonalú tavak is hozzájárulnak.

Japán kert koi-tóval Kerti tó a terasznál Vízesés mór stílusban

A mozgó víz leginkább a spanyol és mór kerttervezésben kap szerepet. A víz mozgásának látványán kívül minden, még a növényzet is másodlagos, sekély csatornák, szabályos vízesések, valamint szökőkutak jellemzik.
Forrás: amiotthonunk.hu

Közösségi fürdőtavak

Közösségi fürdőtó Hotel fürdőtó
Nyilvános fürdőtavak?...

Több mint két évtizede annak, hogy közösségi fürdőtavak létesülnek Európa szerte. A biológiai víztisztítású, nyilvános fürdőtavak kivívták helyüket Európában, de újabban más földrészeken is. Németországban az elmúlt években már több mint 140 nyilvános fürdőtavat üzemeltetnek önkormányzatok, klubok, és több mint 500 fürdésre alkalmas fürdőtavat, valamint Naturpoolt, vagy Biopool medencét hotelek, kempingek és wellness központok. Ez bizonyítja a fürdőtavak vegyszerek nélküli megbízható működését és ezzel alternatívát kínál a hagyományos medencékkel szemben. Ausztriai példák és tapasztalatok bizonyítják, hogy nagyon is lehetséges olcsón, költséghatékonyan működtetni nyilvános fürdőtavakat. Eddig jóformán csak az alacsony fenntartási, a jóval kisebb energia költségek motiválták az építtetőket, és tették a fürdőtavakat vonzóvá, de napjainkban már a környezettudatosság is szerepet játszik. A folyamatosan növekvő igényt a természetes vízben való fürdésre bizonyítja a látogatók magas száma is.

Trendek a hotel és wellness fürdőtavaknál...

Számos piaci szereplő - hotelek, wellness központok, kempingek, illetve üdülők - ismerte fel a keresletet, a növekvő igényt, és tendenciát látva a természetes fürdőhelyek látogatottságában döntött a fürdőtó, vagy biopool medence építése mellet. Mi az oka ennek? Egyrészt a növekvő verseny a szállodaipar területén, ma már számos szállodában az úszómedence, vagy a wellness-részleg alapfelszereltség.

Nyilváns fürdőtó

Másrészt, alapos gazdasági, ökológiai és promóciós okai vannak, amelyek arra indították szállodákat, hogy a fürdőtavak létesítésével bővítsék kínálatukat. És nem utolsósorban azért, hogy megelőzzék a versenytársakat, kitűnjenek a fürdő kínálat területén, valamint javítsák, és gazdaságosabbá tegyék a működésüket, ezzel is erősítve a jövedelmezőséget.
A probléma csak az, hogy hiányzik a fürdőtavak tervezési, építési és üzemeltetési szabályozása, illetve szabványosítása az Európai Közösségben, valamint az engedélyező hatóságok megértése ebben a fontos kérdésben. A tervezéssel, építéssel, üzemeltetéssel és karbantartással kapcsolatos szabályokban jelentős eltérések vannak az adott országokban, amelyek tükröződnek nemcsak higiéniai, hanem a strukturális elvárásokban is.

Fürdőtó típusok

Fürdőtó csúszdával
Fürdőtó kategóriák I. - V.

A Fürdőtóépítők Nemzetközi Szervezete (IOB) kategorizálta, és I.-től - V.-ig típusokba sorolta az épülő fürdőtavakat. Legfontosabb szempontként kialakításukat, az alkalmazott szisztémát, karbantartási igényüket és várható ápolási/fenntartási költségeiket vették alapul.
Melyik fürdőtó típust válasszam? A döntés meghozatalához, hogy melyik típusú fürdőtó a legmegfelelőbb, számos feltételt kell figyelembe venni.

A választáshoz a következő szempontokat érdemes megfontolni:

Az építtető elvárásai, a rendelkezésre álló hely, környezeti feltételek, valamint a tervezett felhasználási körülmények is meghatározhatják az építészeti és tervezési lehetőségeket.
A fürdőtó építési módjáról, az alkalmazott építési szisztémákról a Fürdőtó építési módok című cikkünkben olvashat bővebben.
A tavak növényesített zónáiba telepített vízinövények minden tótípusnál kiemelkedő feladatot látnak el a természetes, biológiai vízkezelésben. Fontos, hogy a biológiai vízkezelésben a tó - és medencetechnikák használata lehetőség szerint a legkisebb mértékben befolyásolják, zavarják a planktonok működését.

1. A különböző típusú fürdőtavaknál számolni kell a használat intenzitásával, a regenerációs, illetve a használati zónák méretével, a víz mennyiségével és mélységével, a töltővíz minőségével, valamint figyelembe kell venni a tó fekvését - benapozottságát, árnyékoltságát - a víz várható hőmérsékletét, és a belekerülő szennyeződés mennyiségét, és a tótípustól függően ezeket az értékeket, körülményeket össze kell hangolni egymással.
2. A karbantartásra, tóápolásra fordított idő függ a fürdőtó technikai felszereltségétől - pl.: a szkimmer (fölöző, felület szívó) eltávolítja a szennyeződést a víz felületéről, a szűrők kiszűrik a lebegő szennyeződéseket, algákat, bioszűrők a lerakodott iszap lebontásában is szerepet játszanak, az ionizátorok megakadályozzák az algaképződést, stb. - a technikák használata csökkenti a karbantartási, ápolási igényt, és jelentősen javítja a vízminőséget. A jól megtervezett, és kiválasztott technikák beépítése pozitívan befolyásolja a II.- V. tótípusoknál a víz minőségét, valamint az erősebb áramlás, az intenzív tisztítás stabilizálja a tó biológiai egyensúlyát.

Tótípus 1
TÓTÍPUS I. - TERMÉSZETES BIO TÓ

Fürdőzóna / növényi zóna aránya: 30 : 70 %

Területi igénye minimum: 150 m2

Víz mélysége: legalább 2 m

Tótechnikát nem építenek be a tóba

Energia felhasználás nincs

Magas a megtelepedett víziállatok száma

Tótechnikát egyáltalán nem építenek be a tóba, tavasszal az algavirágzással indul a szezon és a vízinövények megerősödése után (június/július) tisztul ki a tó. A nagy vízmennyiség, a sok telepített vízinövény ellenére is, évente minimum három időszerű ápolást igényel a tó. Évente legalább egyszer a lerakodott iszapot, üledéket el kell távolítani a tóból!
Energia felhasználás nincs, de viszonylag rövid fürdőszezon, és közepes vízminőség jellemző erre a tótípusra.

Tótípus2
TÓTÍPUS II. - TERMÉSZETES FÜRDŐTÓ
(kevés technikával)

Fürdőzóna / növényi zóna aránya: 40 : 60 %

Területi igénye minimum: 120 m2

Víz mélysége: legalább 2 m

Minimális tótechnika kerül beépítésre

Energia felhasználás alacsony

Magas a megtelepedett víziállatok száma

Egy keringtető szivattyú kivételével más tótechnikát nem építenek a tóba. Tavasszal az algavirágzással indul a szezon, és csak június/július tájékán tisztul ki a tó vize. A nagy vízmennyiség és a sok vízinövény ellenére, évente minimum három időszerű ápolást igényel a tó. Évente legalább egyszer a lerakodott iszapot, üledéket el kell távolítani a tóból!
Alacsony energia felhasználás, viszonylag rövid fürdőszezon, és közepes vízminőség jellemző erre a tótípusra.

Tótípus3
TÓTÍPUS III. - FÜRDŐTÓ
(közepes technikával)

Fürdőzóna / növényi zóna aránya: 50 : 50 %

Területi igénye minimum: 100 m2

Víz mélysége: legalább 1,80 m

Tótechnikával közepesen felszerelve

Viszonylag alacsony energia felhasználás

Magas a megtelepedett víziállatok száma

Közepes technikai felszereltség, egy vagy két szivattyú, mechanikus szűrő(k), bioszűrő segít a mérsékelt mennyiségű növénynek tisztán tartani a tó vízét. A tavaszi tóápolást követően, a beindított technika hatására a tó vize hamar kitisztul. ístrong>Az egyik leggyakrabban épített tótípus.
Viszonylag alacsony üzemeltetési költség, hosszú fürdőszezon, és elfogadható vízminőség jellemzi ezt a tótípust.

Tótípus4
TÓTÍPUS IV. - FÜRDŐTÓ
(sok technikával)

Fürdőzóna / növényi zóna aránya: 70 : 30 %

Területi igénye minimum: 60 m2

Víz mélysége: legalább 1,5 m

Magas technikai felszereltség

Magasabb energia felhasználás

Kevesebb a megtelepedett víziállatok száma

A magas technikai felszereltség, két vagy több szivattyú, szűrő(k), bioaktív szűrő(k), szkimmerek, valamint UVC Ionizátor és a növények tartják tisztán a tó vizét. A tavaszi tóápolástól kezdődő, és a késő őszig tartó szezonban végig egyenletes vízminőség garantált. Előnye: kevesebb ápolási igény, jobb vízminőség, tiszta víz.
Magasabb energia felhasználás, hosszú fürdőszezon, heti karbantartási igény és kiváló vízminőség jellemzi ezt a tótípust.

Tótípus5
TÓTÍPUS V. - NATURPOOL
és BIOPOOL medencék

Fürdőzóna / növényi zóna aránya: 80 : 20 %

Területi igénye minimum: medence mérete + 20 %

Víz mélysége: igény szerint

Magas technikai felszereltség

Magasabb energia felhasználás

A medence ápolása, tisztítása automatizálható!

A megtelepedett víziállatok száma nagyon alacsony

A magas technikai felszereltség, két vagy több szivattyú, szűrő(k), bioaktív szűrő(k), szkimmerek, valamint UVC Ionizátor és szinte minimális növényzet tartják tisztán a medence vízét. A tavaszi indító ápolástól kezdődő, és a késő őszig tartó szezonban végig egyenletes vízminőség garantált. Tiszta víz akár növények nélkül!
Karakteres medenceforma, kis területi igény, valamint magasabb energia felhasználás, hosszú fürdőszezon, heti karbantartási igény és garantáltan kiváló vízminőség jellemzi a tótípust.

Működési elv

Működési elv ábra
Biológiai víztisztítás

A fürdőtó működése, szöges ellentéte az úszómedencék működésének, ahol a vegyszerek minden baktériumot elpusztítanak. A fürdőtó természetes jellege (növényesített) a hagyományos fertőtlenítő szerek használatát eleve kizárja, a víz tisztítása biológiai úton történik, némi technikai segédlettel. A mikroorganizmusok, baktériumok jelenléte létfontosságú a tavakban, mert ezek a baktériumok felelnek a vízbe került szerves szennyeződések biológiai úton való lebontásáért.
A végeredmény a kristálytiszta, csillogó, és jó illatú, lágy fürdővíz!

Bioaktív szűrő

A fürdőtó regenerációs zónájában kialakított, és egy speciális szűrőanyaggal feltöltött bioaktív szűrőben, az ott megtelepedő mikroorganizmusok milliárdjai szaporodnak, és dolgoznak a szerves szennyeződések lebontásán, valamint a vízben lévő tápanyagfelesleg csökkentésén.

Bioszűrő
A víz szabályozott áramoltatása

A víz túl magas tápanyagtartalma intenzív algásodáshoz vezethet, ha a növények mint konkurencia már nem képesek elvonni ezt a tápanyagtöbbletet. A fürdőtóban két szabályozott körön áramlik a víz, az első a szkimmereken (fölöző) keresztül, a vízfelületre került szennyeződések kiszűrését végzi. A második kör pedig a mélyebb vízrétegekben lebegő apró szennyeződéseket fogja fel egy szűrőben, amit időszakosan üríteni kell. A rendszer az így előszűrt vizet, a bioaktív szűrőn keresztül juttatja vissza a tóba.

Szabályozott áramoltatás ábra

Építési módok

Funkció ábra
Funkció és kialakítás

Az alapelv, elősegíteni a tó vízében lezajló biológiai folyamatokat, és a víz tisztasága iránti magas minőségi elvárás miatt - vegyszerek használata nélkül - egy nagy hatékonyságú bio - mechanikai szűrőrendszer kialakítása.
Egy fürdőtavat különböző funkciójú zónák alkotják:

használati zóna: úszásra, fürdésre kialakított, nem növényesített tórész(ek)

regenerációs zóna: növényesített tórészek (szűrő zónák), melyek állnak a mocsári zónából, sekély vízi zónából, és mély vízi zónából

bio-szűrő / szűrőzóna: növényesített, vagy növények telepítése nélkül kialakított bio - mechanikai szűrő


Feladatuk tó vízének biológiai tisztítása, a telepített növényzet által a vízben lévő tápanyagtöbblet elvonása, valamint a tó természetes egyensúlyának fenntartása.

Építési módok

A fürdőtó építési módja - típusától függetlenül - többféle lehetőséget is kínál:

Egykamrás építési mód: a tó úgy van kialakítva, hogy a regenerációs zóna, és a használati zóna egybefüggő vízfelületet képez

Kettő, vagy többkamrás építési mód: abban az esetben beszélünk erről, amikor a használati (úszó) zóna, és a regenerációs (szűrő) zóna(ák) kettő, vagy akár több különálló vízfelületet képeznek. Ezek lehetnek egymástól nagyobb távolságra, illetve eltérő szintmagasságban is.

Ez az építési mód lehetőséget nyújt fürdőtó építésre a nagy szintkülönbségű, lejtős telkeken is, valamint az egyre népszerűbb Naturpool medencék építésénél, ahol a növényi (szűrő) zónát a medencétől jóval távolabb kívánják kialakítani, ami akár egy kis kerti dísztó is lehet.

Kétkamrás építési mód
Egykamrás építési mód
Többkamrás építési mód
Fürdőtó szisztémák

A fürdőtó építésben a 80' évektől kezdődően, az eltelt harminc év alatt kialakultak a napjainkra már jól bevált, de egymástól némileg különböző szűrési technikák, és szisztémák alapelvei. Ezek a szisztémák a tó és medencetechnikák, illetve a modern szűrőanyagok gyors fejlődésével folyamatosan változnak, bővülnek.
Példának pár ismertebb szisztéma:

Teichmeister szisztéma (német)

BioTop szisztéma (osztrák)

Haeringer szisztéma (német)

A legismertebb és a gyakorlatban jól bevált szisztémákat, szűrő technikákat német, osztrák és svájci tóépítő cégek fejlesztették ki.

Tószisztéma 1-2
Vízminőség vegyszerek nélkül

A szisztémák között általában az építés során felhasznált, beépített technikák és szűrőanyagok mennyisége, valamint a szűrési folyamat iránya a különbség, de az alapelvük szinte azonos.

Tószisztéma 3
medence építés

Mennyibe kerül egy fürdőtó építése?

Tótípusok - árak

Tóépítő: kérdések - válaszok

A fürdőtó egy mesterségesen épített, de részben természetes tó. A tömörített tómeder, illetve az épített medence, speciális tófóliával (PVC 1 mm, ill. 1.5 mm) van szigetelve, ami biztosítja, hogy a tó vize a talajjal, talajvízzel, illetve felszíni vízzel nem érintkezik. A fürdőtó természetes jellege (növényesített), a hagyományos fertőtlenítő szerek (klór, stb.) használatát kizárja, így a víz tisztítása kizárólag biológiai úton történik. Öt egymástól eltérő fürdőtó típust különböztetünk meg - a természeteshez nagyon közeli, és gépészetet, tótechnikát egyáltalán nem alkalmazó (I.) -től, a már kevésbé természetes, de intenzív gépészettel, illetve tótechnikával (V.) -ig építetteket.

Mivel több lehetőség közül lehet kiválasztani a megfelelőt, így bármelyik kertben megépíthető egy fürdőtó, korlátokat csak a költségek jelenthetnek.

Öt különböző fürdőtó típus közül lehet választani:
A természeteshez nagyon közeli és technikát nem alkalmazó (I.)-től, a már kevésbé természet közeli, de intenzív medence,- és tótechnikát alkalmazó Naturpool (V.), illetve Biopool medencékig. A fő szempontok az elvárások a víz tisztaságát, minőségét illetően, valamint az ápolásra, fenntartásra fordított idő, a karbantartási igény, és a várható költségek aminek alapján kiválaszthatja , hogy milyen típusú fürdőtó az Ön számára legmegfelelőbb. Tervezési korlátokat csak a telek túl kicsi mérete, a magas talajvízszint, nagyobb sziklák, vagy a telken áthúzódó közmű vezetékek jelenthetnek.
Egy fürdőtavat hosszú távra kell tervezni, és érdemes figyelembe venni, hogy a jövőben milyen változások várhatók az életkörülményekben.

A biológiai rendszer mind az öt (I.- V.) fürdőtó típusnál, és minden tóméretnél jól működik. A fürdőtó mértét az Ön kívánsága, illetve a helyi feltételek, építési előírások, és az építtető anyagi lehetőségei határozzák meg.
A fürdőtavak, medencék 50 m3 víztartalom alatt csak bejelentési kötelezettség alá tartoznak.

A tó, fürdőtó, vagy medence építése 50 m3 víztérfogat alatt csak bejelentési kötelezettség alá tartozik, az ennél nagyobb tavak, medencék építéséhez engedélyt kell kérni a helyi építési hatóságtól.

Gyakori kérdések

- Brosúrák -

Letöltés.PDF Letöltés.DOC
gyik
Gyakran Ismételt Kérdések
Gy.I.K.
ügyfélszolgálat
Telefon ügyfélszolgálat:
+36 30 6192044

Stílus választó

Megjelenítés

Háttérkép