Kiemelt szolgáltatásunk Tóépítés - Medence építés - Kertépítés közületi és magán ügyfelek részére

8095 Pákozd

Dália u. 5.
 

Hétköznap 8 - 17

Szombat - Vasárnap zárva
 

 

Tóépítés - Medence építés

Tavaszi tóápolás

A tavaknak is szükségük van az ápolásra, hogy nyáron a szezonban a legszebb formájukat tudják mutatni, a fürdőtavaknál pedig használhatóságuk is szempont. Rengeteg probléma megelőzhető ha korán tavasszal, még időben elvégezzük a szükséges munkákat.

A tó tápanyagkészlete tél végére, még az ősszel a tóba került levelek - elmaradt téli tóápolás - és a tél folyamán elkorhadt, elpusztult növényi maradványok miatt nagymértékben megnövekedik. A növények, a mikroorganizmusok, mint tápanyag konkurencia, csak jóval később (június/július) erősödnek meg annyira, hogy képesek legyenek elvonni a tápanyagfelesleget.

Már az első melegebb tavaszi napokon, de gyakran már télen is a jég alatt, elkezdődik az algavirágzás!

Tóápolás tavasszal

Az algásodás kialakulásának fő feltételei:

  • a víz magas tápanyagtartalma
  • a napsütés, vagyis sok fény

A tó tápanyagtartalma a tél végére megnövekszik, ezért nagyon fontos már kora tavasszal elkezdeni a tó ápolását. Célszerű először az elszáradt növények eltávolításával, és a tó környezetének rendbetételével kezdeni. Ezt követően a tó vízének optimalizálását kell elvégezni, a megfelelő értékek (KH, pH-érték) beállításával, amit az optimalizáló tóápoló szerek használatával azonnal elérhetünk, mindezek elmulasztása intenzív algásodáshoz vezethet.

Az algásodás következménye a víz karbonátos (KH) keménységének csökkenése, valamint azt automatikusan követő nagy pH-érték ingadozás (nappal 9,5 - éjjel 6,5). Az optimális pH-érték 8,1 - 8,4, és érdemes mindig az kora esti órákban mérni! A nagy pH-érték ingadozás miatt, ammónium, és mérgező ammóniák termelődik, ez elvezethet akár a tó biológiai összeomlásához is. Ajánlott tóápoló szerek: optimalizáló szer (KH, pH-érték beállító), alga megsemmisítő, tóindító baktérium
A modern alga megsemmisítők kombinált hatásúak, blokkolják az algák fotoszintézisét, gátolják az algák tápanyagfelvételét, és roncsolják az algák cellaszerkezetét. Sajnos maradéktalanul nem lehet a tóból eltávolítani, kihalászni az elpusztult algákat - főleg a nehezen elérhető helyekről - így egy részük lemerül a tófenékre, és ott újabb tápanyag forrásává válik a következő alga generációnak.

Tóápoló szerek

Stílus választó

Megjelenítés

Háttérkép