Medence,- és Tóépítés

Közösségi fürdőtavak

Nyilvános fürdőtó
Nyilvános fürdőtavak?

Több mint két évtizede annak, hogy közösségi fürdőtavak létesülnek Európa szerte.
A biológiai víztisztítású, nyilvános fürdőtavak kivívták helyüket Európában, de újabban más földrészeken is. Németországban az elmúlt években már több mint 140 nyilvános fürdőtavat üzemeltetnek önkormányzatok, klubok, és több mint 500 fürdésre alkalmas fürdőtavat, valamint Naturpoolt, vagy Biopool medencét hotelek, kempingek és wellness központok.

Ez bizonyítja a fürdőtavak vegyszerek nélküli megbízható működését és ezzel alternatívát kínál a hagyományos medencékkel szemben. Ausztriai példák és tapasztalatok bizonyítják, hogy nagyon is lehetséges olcsón, költséghatékonyan működtetni nyilvános fürdőtavakat. Eddig jóformán csak az alacsony fenntartási, a jóval kisebb energia költségek motiválták az építtetőket, és tették a fürdőtavakat vonzóvá, de napjainkban már a környezettudatosság is szerepet játszik.

A folyamatosan növekvő igényt a természetes vízben való fürdésre bizonyítja a látogatók magas száma is.

Közösségi fürdőtó
Hotel fürdőtó
Kis település közösségi fürdőtava
Hotel fürdőtó terasszal
Trendek a hotel és wellness fürdőtavaknál...

Számos piaci szereplő - hotelek, wellness központok, kempingek, illetve üdülők - ismerte fel a keresletet, a növekvő igényt, és tendenciát látva a természetes fürdőhelyek látogatottságában döntött a fürdőtó, vagy biopool medence építése mellet. Mi az oka ennek? Egyrészt a növekvő verseny a szállodaipar területén, ma már számos szállodában az úszómedence, vagy a wellness-részleg alapfelszereltség.

Másrészt, alapos gazdasági, ökológiai és promóciós okai vannak, amelyek arra indították szállodákat, hogy a fürdőtavak létesítésével bővítsék kínálatukat.
És nem utolsósorban azért, hogy megelőzzék a versenytársakat, kitűnjenek a fürdő kínálat területén, valamint javítsák, és gazdaságosabbá tegyék a működésüket, ezzel is erősítve a jövedelmezőséget.

A probléma csak az, hogy hiányzik a fürdőtavak tervezési, építési és üzemeltetési szabályozása, illetve szabványosítása az Európai Közösségben, valamint az engedélyező hatóságok megértése ebben a fontos kérdésben. A tervezéssel, építéssel, üzemeltetéssel és karbantartással kapcsolatos szabályokban jelentős eltérések vannak az adott országokban, amelyek tükröződnek nemcsak higiéniai, hanem a strukturális elvárásokban is.

Milyen fürdőtavat válasszak?Tótípusok - Működési elv - Építési módok

Fürdőtó működési elve

Fürdőtó müködési elv ábra

A fürdőtó működése, szöges ellentéte az úszómedencék működésének, ahol a vegyszerek minden baktériumot elpusztítanak. A fürdőtó természetes jellege (növényesített) ...  Bővebben

Fürdőtó típusok I. - V.

Lépőkövek a fürdőtóban

A Fürdőtóépítők Nemzetközi Szervezete (IOB) kategorizálta, és I.-től - V.-ig típusokba sorolta az épülő fürdőtavakat. Legfontosabb szempontként kialakításukat, az alkalmazott...  Bővebben

Fürdőtó építési szisztémák

Fürdőtó építési szisztéma

Az alapelv, elősegíteni a tó vízében lezajló biológiai folyamatokat, és a víz tisztasága iránti magas minőségi elvárás miatt - vegyszerek használata nélkül - egy nagy hatékonyságú...  Bővebben