Medence,- és Tóépítés

Kerti tavak - Koi-tavak

Kerti tó vízeséssel
Kerti tavak

Egy kerti tó létesítésének oka nyilvánvaló: a víz életet visz a kertbe, és az egész kert hangulatát alapvetően befolyásolja. A jól megtervezett és megépített tó gyönyörű dísze a kertnek.
A víz megélénkíti a kertet és kedvező hatást gyakorol rá mind optikai, mind ökológiai szempontból (Egy tó létrehozásával, sok esetben optikailag növekszik a kert mérete is). A tó természetes megjelenése és tartós vízminősége viszont nem jön magától, ehhez szükség van a tavak működésének alapos ismeretére, és bizonyos technikai és építési "trükkök" elsajátítására. Legalábbis, ha nem szeretnénk, hogy csupán egy vízzel feltöltött, algával teli gödör legyen a kertünkben.

Egy kerti tó mellet lehetőség nyílik arra, hogy megfigyeljük az állatokat, a növények növekedését, és ezáltal nem csupán építészeti, hanem biológiai gazdagodást is jelent számunkra. A telepíthető növényfajok száma egy kis tó létesítése után lényegesen megnő, és rövid idő múlva észrevesszük, hogy mellettük olyan állatok is meghonosodtak, amelyeket azelőtt soha nem láttunk. A tó helye, a mérete és az alakja egyaránt meghatározó tényező abban a kérdésben, hogy milyen típusú tavat építhetünk.

Kerti tó
Dísztó híddal
Japán kert tóval
Tórendszer vízeséssel
Kerti tó típusok

A növényekben gazdag tó: Partját nagy növények díszítik, a nagyobb vízmélység felé pedig változatos, buja növényzetben gyönyörködhetünk.

Klasszikus tó: A klasszikus tó elnevezés többnyire kisméretű tavacskát jelent szimmetrikus építéssel, egyik oldalról szabadon megközelíthető vízparttal.
A növényvilága korlátozott, a tavat a legtöbb esetben beton vagy épített kőszegély veszi körül.

Szabadon álló tavak, falazott vízmedencék: Megfelelő tér hiányában, vagy ha a tavat teraszos részre építik, előnyös szabadon álló tavat választani, amelyet falazott kövekkel, vagy hasonló anyagokkal határolnak.

Japánkert: A japánkert egzotikus hangulatot lop a kertünkbe, mégpedig elsősorban a telepített növények, mint a bambusz, különböző fűfélék révén. Az ilyen stílusú tavakat gyakran díszítik ívelt hidakkal, stégekkel, kövekkel vagy szobrokkal.

Dísztó: Ezt a tófajtát elsősorban mértani formák jellemzik. A part vonalvezetése szigorúan geometriai formákhoz kötött. Kevés benne a növény, de díszítőelemek és a néhány szoliter növény gondosan megválasztott.

Koi-tó

A természetes tó: Bármilyen hihetetlen, ez a tó típus jelenti a legnagyobb kihívást.
A valódi természetet nem könnyű utánozni a maga sokszínűségében. A part és a kert többi részének összekapcsolása nagy területet igényel, ezért 500 m2-nél kisebb telek esetén nem is ajánlott ez a tófajta.

Tórendszer: Ahol elegendő hely áll rendelkezésre, és a terület függőlegesen is megfelelően tagolt, szinte kínálkozik egy tórendszer építése, amely több, víztechnikailag egymással összekötött, különböző nagyságú tóból áll. A kiegyensúlyozott növényzet jól alkalmazkodik egy ilyen többszintű együtteshez, és maradandó élményt nyújt a szemlélőnek.

Koi - tavak: A legalapvetőbb szabály, hogy csak akkor telepítsünk a tóba halat, ha lesz elég helyük úszkálni. Nem csak a tó felülete, hanem a mélysége is fontos szempont. Egy közepes méretű hal számára legalább fél köbméter víz szükséges. A kifejlett Koi pontyok helyigénye jóval nagyobb, legalább 2-3 köbméter vízre van szükségük példányonként. Nem árt tudni azt sem, hogy nem minden halfaj tartható minden tóban. A Koi pontyok gyönyörűek, és nem félnek az embertől. Őket viszont csak nagyméretű halastóban szabad tartani. Akár egy méter hosszúságúra is megnőhetnek, és előfordul, hogy 60 évig élnek!

Milyen fürdőtavat válasszak?Tótípusok - Működési elv - Építési módok

Fürdőtó működési elve

Fürdőtó müködési elv ábra

A fürdőtó működése, szöges ellentéte az úszómedencék működésének, ahol a vegyszerek minden baktériumot elpusztítanak. A fürdőtó természetes jellege (növényesített) ...  Bővebben

Fürdőtó típusok I. - V.

Lépőkövek a fürdőtóban

A Fürdőtóépítők Nemzetközi Szervezete (IOB) kategorizálta, és I.-től - V.-ig típusokba sorolta az épülő fürdőtavakat. Legfontosabb szempontként kialakításukat, az alkalmazott...  Bővebben

Fürdőtó építési szisztémák

Fürdőtó építési szisztéma

Az alapelv, elősegíteni a tó vízében lezajló biológiai folyamatokat, és a víz tisztasága iránti magas minőségi elvárás miatt - vegyszerek használata nélkül - egy nagy hatékonyságú...  Bővebben