Medence,- és Tóépítés

Fürdőtó típusok I. - V.

Többszintes fürdőtó

Fürdőtó kategóriák

A Fürdőtóépítők Nemzetközi Szervezete (IOB) kategorizálta, és I.-től - V.-ig típusokba sorolta az épülő fürdőtavakat.

Legfontosabb szempontként kialakításukat, az alkalmazott szisztémát, karbantartási igényüket és várható ápolási/fenntartási költségeiket vették alapul.


Melyik fürdőtó típust válasszam?

A döntés meghozatalához, hogy melyik típusú fürdőtó a legmegfelelőbb, számos feltételt kell figyelembe venni. Az építtető elvárásai, a rendelkezésre álló hely, környezeti feltételek, valamint a tervezett felhasználási körülmények is meghatározhatják az építészeti és tervezési lehetőségeket.

A fürdőtó építési módjáról, az alkalmazott építési szisztémákról a Fürdőtó építési módok című cikkünkben olvashat bővebben. 

A választáshoz a következő szempontokat érdemes megfontolni:

A tavak növényesített zónáiba telepített vízinövények minden tótípusnál kiemelkedő feladatot látnak el a természetes, biológiai vízkezelésben.


Fontos, hogy a biológiai vízkezelésben a tó - és medencetechnikák használata lehetőség szerint a legkisebb mértékben befolyásolják, zavarják a planktonok működését.

A különböző típusú fürdőtavaknál számolni kell a használat intenzitásával, a regenerációs, illetve a használati zónák méretével, a víz mennyiségével és mélységével, a töltővíz minőségével, valamint figyelembe kell venni a tó fekvését - benapozottságát, árnyékoltságát - a víz várható hőmérsékletét, és a belekerülő szennyeződés mennyiségét, és a tótípustól függően ezeket az értékeket, körülményeket össze kell hangolni egymással.

A karbantartásra, tóápolásra fordított idő függ a fürdőtó technikai felszereltségétől - pl.: a szkimmer (fölöző, felület szívó) eltávolítja a szennyeződést a víz felületéről, a szűrők kiszűrik a lebegő szennyeződéseket, algákat, bioszűrők a lerakodott iszap lebontásában is szerepet játszanak, az ionizátorok megakadályozzák az algaképződést, stb. - a technikák használata csökkenti a karbantartási, ápolási igényt, és jelentősen javítja a vízminőséget.
A jól megtervezett, és kiválasztott technikák beépítése pozitívan befolyásolja a II.- V. tótípusoknál a víz minőségét, valamint az erősebb áramlás, az intenzív tisztítás stabilizálja a tó biológiai egyensúlyát.

Biztonságos fürdés
Bio fürdőtó
Tótípus I - TERMÉSZETES BIO TÓ

Fürdőzóna / növényi zóna aránya: 30 : 70 %
Területi igénye minimum: 150 m2
Víz mélysége: legalább 2 m
Tótechnikát nem építenek be a tóba
Energia felhasználás nincs

Magas a megtelepedett víziállatok száma

Tótechnikát egyáltalán nem építenek be a tóba, tavasszal az algavirágzással indul a szezon és a vízinövények megerősödése után (június/július) tisztul ki a tó. A nagy vízmennyiség, a sok telepített vízinövény ellenére is, évente minimum három időszerű ápolást igényel a tó.
Évente legalább egyszer a lerakodott iszapot, üledéket el kell távolítani a tóból!

Energia felhasználás nincs, de viszonylag rövid fürdőszezon, és közepes vízminőség jellemző erre a tótípusra.

Természeteshez közeli fürdőtó
Tótípus II - TERMÉSZETES FÜRDŐTÓ (kevés technikával) 

Fürdőzóna / növényi zóna aránya: 40 : 60 %
Területi igénye minimum: 120 m2
Víz mélysége: legalább 2 m
Minimális tótechnika kerül beépítésre

Magas a megtelepedett víziállatok száma 

Egy keringtető szivattyú kivételével más tótechnikát nem építenek a tóba. Tavasszal az algavirágzással indul a szezon, és csak június/július tájékán tisztul ki a tó vize. A nagy vízmennyiség és a sok vízinövény ellenére, évente minimum három időszerű ápolást igényel a tó.
Évente legalább egyszer a lerakodott iszapot, üledéket el kell távolítani a tóból!

Alacsony energia felhasználás, viszonylag rövid fürdőszezon, és közepes vízminőség jellemző erre a tótípusra.

Családi fürdőtó
Tótípus III - FÜRDŐTÓ (közepes technikával) 

Fürdőzóna / növényi zóna aránya: 50 : 50 %
Területi igénye minimum: 100 m2
Víz mélysége: legalább 1,80 m
Technikával közepesen felszerelve

Magas a megtelepedett víziállatok száma 

Közepes technikai felszereltség, egy vagy két szivattyú, mechanikus szűrő(k), bioszűrő segít a mérsékelt mennyiségű növénynek tisztán tartani a tó vízét. A tavaszi tóápolást követően, a beindított technika hatására a tó vize hamar kitisztul.
Az egyik leggyakrabban épített tótípus. 

Viszonylag alacsony üzemeltetési költség, hosszú fürdőszezon, és elfogadható vízminőség jellemzi ezt a tótípust.

Klasszikus családi fürdőtó
Tótípus IV - FÜRDŐTÓ (sok technikával) 

Fürdőzóna / növényi zóna aránya: 70 : 30 %
Területi igénye minimum: 60 m2
Víz mélysége: legalább 1,50 m
Magas technikai felszereltség

Kevesebb a megtelepedett víziállatok száma 

A magas technikai felszereltség, két vagy több szivattyú, szűrő(k), bioaktív szűrő(k), szkimmerek, valamint UVC Ionizátor és a növények tartják tisztán a tó vizét. A tavaszi tóápolástól kezdődő, és a késő őszig tartó szezonban végig egyenletes vízminőség garantált.
Előnye: kevesebb ápolási igény, jobb vízminőség, tiszta víz. 

 Magasabb energia felhasználás, hosszú fürdőszezon, heti karbantartási igény és kiváló vízminőség jellemzi ezt a tótípust.

Biopool medence
Tótípus V - NATURPOOL - BIOPOOL MEDENCE

Fürdőzóna / növényi zóna aránya: 80 : 20 %
Területi igénye minimum: medence mérete + 20 %
Víz mélysége: igény szerint
Magas technikai felszereltség

A medence ápolása, tisztítása automatizálható! 

A megtelepedett víziállatok száma nagyon alacsony

A magas technikai felszereltség, két vagy több szivattyú, szűrő(k), bioaktív szűrő(k), szkimmerek, valamint UVC Ionizátor és szinte minimális növényzet tartják tisztán a medence vízét. A tavaszi indító ápolástól kezdődő, és a késő őszig tartó szezonban végig egyenletes vízminőség garantált.
Tiszta víz akár növények nélkül!

Karakteres medenceforma, kis területi igény, valamint magasabb energia felhasználás, hosszú fürdőszezon, heti karbantartási igény és garantáltan kiváló vízminőség jellemzi a tótípust.

Milyen fürdőtavat válasszak?Tótípusok - Működési elv - Építési módok

Fürdőtó működési elve

Fürdőtó müködési elv ábra

A fürdőtó működése, szöges ellentéte az úszómedencék működésének, ahol a vegyszerek minden baktériumot elpusztítanak. A fürdőtó természetes jellege (növényesített) ...  Bővebben

Fürdőtó típusok I. - V.

Lépőkövek a fürdőtóban

A Fürdőtóépítők Nemzetközi Szervezete (IOB) kategorizálta, és I.-től - V.-ig típusokba sorolta az épülő fürdőtavakat. Legfontosabb szempontként kialakításukat, az alkalmazott...  Bővebben

Fürdőtó építési szisztémák

Fürdőtó építési szisztéma

Az alapelv, elősegíteni a tó vízében lezajló biológiai folyamatokat, és a víz tisztasága iránti magas minőségi elvárás miatt - vegyszerek használata nélkül - egy nagy hatékonyságú...  Bővebben