Medence,- és Tóépítés

Fürdőtavakról általában

Fürdőtó gyerekekkel

Mi az a fürdőtó?

A fürdőtó általában mesterségesen létrehozott, és a talajtól, illetve felszíni vizektől szigeteléssel elzárt állóvíz, amely kiválóan alkalmas úszásra vagy fürdésre.

Különbséget kell tenni:

Fürdőtó, vagy Naturpool saját használatra

Fürdőtó, vagy biomedence nyilvános használatra

A legújabb rendelkezések szerint "szabadtéri fürdő biológiai vízkezeléssel" a hivatalos elnevezése az Unióban.

Forrás: http://de.wikipedia.org/wiki/Schwimmteich

Fürdőtavak - Biomedencék

Ez az egyre népszerűbb tótípus, amellett, hogy a kert dísze, késő tavasztól - őszig kitűnő kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget is nyújt. A fürdőtó, csillogó, tiszta vizével egy természetes tó látványát ébreszti. A jól megépített fürdőtavak és Naturpool medencék természetes kialakításúak, könnyen tisztíthatók.

Biológiai víztisztítás

A víz tisztítása természetes úton, biológiai folyamaton keresztül történik, vegyszerek, fertőtlenítő szerek - pl. klór - hozzáadása nélkül. A regenerálódást, a fürdőtó vízének sterilizálását, csírátlanítását, egy biológiai anyagcsere folyamaton keresztül különböző baktériumok, mikroorganizmusok végzik, aminek végtermékét a nagyon fontos vízinövények gyökereihez kolonizálják.
A tó stabil biológiai egyensúlyát különböző baktérium fajták tartják fenn, amire hatással lehet a víz hőmérséklete, napfény, a víz pH-értéke, a növények növekedése, valamint a fürdőzők által okozott terhelések.


A fürdőtavakat mindig két zóna alkotja: 

Használati zóna: a fürdőtó úszásra,-fürdőzésre kiépített, elkülönített része

Regenerációs zóna,- vagy szűrő zóna: a tó vízinövényekkel beültetett része, valamint bio-mechanikai szűrőkkel kiépített tórész, ahol a víz tisztítása lezajlik.

A felsorolt két zóna között a víz állandóan cserélődik, illetve bizonyos tótípusoknál mesterségesen, szivattyú(k) segítségével áramoltatott a tó vize.

Fürdőtavak működéséről bővebben a Fürdőtó működési elve című cikkünkben olvashat.


Ami működik a természetben, az biztos, hogy sikerül a kertben is?

A biológiai víztisztítás kiegészíthető, bio-mechanikai szűrőkkel a még nagyobb hatásfok elérésének érdekében.
A gazdagon, elegendő mennyiségű növénnyel beültetett, és megfelelő nagyságú fürdőtavak minimális tótechnikával, vagy akár tótechnikák alkalmazása nélkül is megépíthetők.

A fürdőtavak - az építésük módját jól megválasztva - akár egész évben kiváló vízminőséget nyújthatnak.

Fürdőtó vízeséssel
Fürdőtó medencelétrával
A fürdőtó mérete

A fürdőtavak mérete rendszerint 25 - 250 m2, de a közösségi fürdőtavak mérete lehet akár több ezer m2 is. A fürdőtavak általában méretüktől, a telepített vízinövények mennyiségétől, valamint építési típusuktól függően vannak felszerelve gépészettel,-  tótechnikával.

A fürdőtó tervezési fázisában kell eldönteni, hogy a tó víztisztítása a természeteshez közeli (kizárólag biológiai), legyen-e, ahol a víztisztítást kizárólag a vízinövények és a mikroorganizmusok, zooplanktonok végzik. Ennél a megoldásnál a regenerációs zóna nagysága az egész tófelület minimum  50 % -a kell, hogy legyen.
Kisebb behatárolt területen, vagy kevesebb vízinövény telepítésekor, alternatív megoldás a tó,- és medencetechnikával felszerelt fürdőtó építése.
Ennél a kialakítási módnál az alacsonyabb hatásfokú biológiai víztisztítást technikai berendezések pótolják, illetve váltják fel. Itt a regenerációs zóna nagysága akár a teljes vízfelület 15 % -ra is csökkenthető.

A fürdőtó egész évben, minden évszakban használható!

Klasszikus fürdőtó

Milyen fürdőtavat válasszak?Tótípusok - Működési elv - Építési módok

Fürdőtó működési elve

Fürdőtó müködési elv ábra

A fürdőtó működése, szöges ellentéte az úszómedencék működésének, ahol a vegyszerek minden baktériumot elpusztítanak. A fürdőtó természetes jellege (növényesített) ...  Bővebben

Fürdőtó típusok I. - V.

Lépőkövek a fürdőtóban

A Fürdőtóépítők Nemzetközi Szervezete (IOB) kategorizálta, és I.-től - V.-ig típusokba sorolta az épülő fürdőtavakat. Legfontosabb szempontként kialakításukat, az alkalmazott...  Bővebben

Fürdőtó építési szisztémák

Fürdőtó építési szisztéma

Az alapelv, elősegíteni a tó vízében lezajló biológiai folyamatokat, és a víz tisztasága iránti magas minőségi elvárás miatt - vegyszerek használata nélkül - egy nagy hatékonyságú...  Bővebben