Medence,- és Tóépítés

Vízkertek - Dísztavak

Angolkert tóval

Víz a kertben

Víz és a kert harmóniája: a patakok, tavak, vízesések, szökőkutak és csobogók csak a ház és a kert stílusával, többi elemével együtt alkotnak - "kerek" egészet. 
Hiába álmodik nagyot az ember, ha vízfelületet akar kertjébe, az arányok betartása mindenképpen megfontoltságra inti, - legalábbis a tervezőt. Ha valami hivalkodásával felbillenti az egyensúlyt, az eredmény is kétséges lesz. A világszerte virágzó kertkultúrák bizonyítják: a víz már évezredek óta fontos szerepet játszik az ember épített környezetében is. 

Hazánkban korábban leginkább a kastély-, majd a közparkok jeleskedtek tavak, patakok, szökőkutak és növények harmonikus együttélésével.
Az utóbbi években már itthon is trend a villák és házak kertjeiben, így újra elindult hódító útjára a víz, és vízkertek, fürdőtavak, stílusos medencék épülnek, valamint u.n. wellness kertek kerülnek kialakításra.

Stílusvariációk

Európában leginkább az angol- és franciakert ismert. Előbbi a természet szelíd és könnyed - "rendezetlenségét" próbálja visszaadni. A ligetekkel, gyepekkel, bokrokkal, virágágyásokkal szabálytalan alakú tavak harmonizálnak a legjobban, a látványt ideálisan egészítik ki a csörgedező patakok és sziklakertből aláhulló vízesések. 

A mértanian szabályos franciakertben a medencék a kert rendjéhez igazodnak, ezért főképp mértani - téglalap, L alakú, hatszög stb. - alaprajzúak, esetleg szabályos kört formáznak. A medence kerete, körvonala fontos, ezért a part mellé csak korlátozott számú növényt telepítenek, természetesen ezeket is szabályos alakzatban. Izgalmas eredményt hozhat a két stílus keveredése, ám ilyenkor még fokozottabban kell figyelni az arányokra. 

Franciakert dísztóval
Japánkert tóval a közepén
Spanyolkert vízesésekkel
Mór kert vízképekkel
Modern kerti tó
Vízkert trendek...

Nem kevésbé érdekesek a keleti - elsősorban japán - hatások.
A japán kertművészetben különös hangsúlyt kapnak a puszta kövek és sziklák, az ösvények, a pagodák, a hidak és a vízesések.

Ritkák a nagyobb füves területek, a zöldet moha és kövekre telepített bonsai, illetve fűcsomók biztosítják. A természetes állapot hangsúlyozásához a sziklás patakok és a szabálytalan körvonalú tavak is hozzájárulnak.

A mozgó víz leginkább a spanyol és mór kerttervezésben kap szerepet.
A víz mozgásának látványán kívül minden, még a növényzet is másodlagos, sekély csatornák, szabályos vízesések, valamint szökőkutak jellemzik. 

Forrás: amiotthonunk.hu

Milyen fürdőtavat válasszak?Tótípusok - Működési elv - Építési módok

Fürdőtó működési elve

Fürdőtó müködési elv ábra

A fürdőtó működése, szöges ellentéte az úszómedencék működésének, ahol a vegyszerek minden baktériumot elpusztítanak. A fürdőtó természetes jellege (növényesített) ...  Bővebben

Fürdőtó típusok I. - V.

Lépőkövek a fürdőtóban

A Fürdőtóépítők Nemzetközi Szervezete (IOB) kategorizálta, és I.-től - V.-ig típusokba sorolta az épülő fürdőtavakat. Legfontosabb szempontként kialakításukat, az alkalmazott...  Bővebben

Fürdőtó építési szisztémák

Fürdőtó építési szisztéma

Az alapelv, elősegíteni a tó vízében lezajló biológiai folyamatokat, és a víz tisztasága iránti magas minőségi elvárás miatt - vegyszerek használata nélkül - egy nagy hatékonyságú...  Bővebben